Pikantní jehněčí guláš s paprikami
400 g jehněčího, 200 g vepřového, 50 g slaniny, 2 lžíce oleje, 4 papriky, 2 cibule, mletý pepř, sůl, majoránka, kmín, mletá sladká paprika, 500 g syrových brambor
Slaninu pokrájenou na kostičky pomalu rozpustíme v rozehřátém oleji, přidáme cibuli na kolečka a zpěníme ji. Pak přidáme jehněčí maso nakrájené na kostičky a osmahneme, pak osolíme, okořeníme paprikou a kmínem, podlijeme vodou a chvíli dusíme, potom přidáme vepřové maso na kostičky a dusíme společně. Když je maso poloměkké přidáme brambory na kostičky. Dokořeníme majoránkou, česnekem a pepřem. Před dokončením přidáme papriky na proužky a dodusíme. Podáváme s dušenou rýží a zdobíme petrželkou.
Králičí guláš
Králičí maso bez kosti, 2 cibule, sádlo, rajský protlak, nastrouhaný tvrdý chléb, 2 stroužky česneku, sladká paprika, sůl
Králičí maso nakrájíme na kousky. Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na sádle do růžova, zapěníme papriku a přidáme králičí maso a rozetřený česnek. Doplníme vodu a dusíme do měkka. Potom přidáme protlak, zahustíme chlebem a dochutíme.
Klausův zeleninový guláš
500 g oloupaných brambor, 2 lžíce sádla, gulášové koření, 2 párky, gulášová polévka v sáčku, mražená zelenina, šálek smetany, zelená nať
Do horkého tuku dáme brambory, zeleninu a koření, mírně podlijeme a dusíme do měkka. Polévkový prášek rozmícháme se smetanou a přilijeme, přidáme na kolečka nakrájený párek a povaříme. Nakonec přidáme nasekanou nať.
Sojový guláš
Na cibulce osmahneme na kolečka nakrájený točený salám, přidáme uvařené sojové boby, vařené brambory na kolečka, sůl, majoránku, petrželku, nalijeme vodu a povaříme. Na konec zahustíme světlou jíškou.