Chlebem
Nastrouhaný či nadrobený chléb zahustí guláš velmi dobře a je to jednoduchý a rychlý způsob.
Bramborou
Na jemno nastrouhaná brambora se v guláši úplně rozpustí a škrob z ní ho dobře zahustí.
Tmavou jíškou
Toto je nejsprávnější způsob používaný profesionály.
Vezmete jeden díl tuku a jeden díl mouky v takovém množství, kolik jíšky potřebujete. Mouku je vždy potřeba v tuku opražit. To uděláte tak, že tuk rozehřejete a rozpálíte v pánvi a do něj vsypete mouku. Potom už jenom mícháte, aby se mouka v tuku krásně opekla, nepřipálila se a uvolnil se z ní škrob, a to tak dlouho, jak tmavou jíšku potřebujete.
Moukou
Mouku můžeme osmahnout na sucho na pánvi a nebo jí rozmíchat ve vývaru. Nikdy nerozmícháváme ve vodě a vždy používáme hladkou mouku.